Dodelijk slachtoffer op het Laarzenpad

Op 21 september werd het Laarzenpad in het gebied Kelsdonk ten noorden van Etten-Leur gelopen door natuurfotograaf René van Belzen. René, altijd op zoek naar mooie plaatjes, liet zijn oog vallen op een onregelmatigheid in de verte. Voor het eerste te passeren hekwerk hing iets in het prikkeldraad. Het bleek een uil en dichterbij bleek de uil nog te leven.

Zelf had René geen mogelijkheden deze jonge ransuil te bevrijden en hij schakelde de Dierenambulance in. Gezamenlijk moest het prikkeldraad kapot geknipt worden om de onfortuinlijke jongeman te bevrijden.

Ransuilen leven veelal in groepen. Het is dus niet onwaarschijnlijk dat soortgenoten van deze uil zijn angstkreten hebben gehoord, maar niets konden doen. De dierenambulance heeft de gewonde uil, met nog steeds een stuk prikkeldraad in zijn lichaam, naar het Vogelopvangcentrum in Zundert gebracht. Daar werd hij geopereerd om het laatste stuk draad te verwijderen. Met extra voeding en medicijnen is mijnheer de uil de nacht ingegaan om ’s ochtends helaas niet meer wakker te worden.

Contact met agrariërs en de eigenaar van het gebied (Staatsbosbeheer) naar aanleiding van dit slachtoffer, heeft erin geresulteerd dat vrijwilligers van het MEC Etten-Leur de draadrasters mogen verwijderen in die gebieden waar geen vee meer geweid wordt. En in de gebieden waar nog wel vee ingeschaard wordt, om daar gebruik te maken van een tijdelijk raster. Zo is de dood van deze ransuil toch niet helemaal voor niets geweest.

Hans Wierema
Eerste twee foto’s: René van Belzen

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *