Stichting Natuur- en MilieuEducatie Etten-Leur actief met het knotten van bomen

Op woensdag- en zaterdagmorgen wordt de komende weken gewerkt aan het knotten van de wilgen o.a. aan de Laakschevaart onder leiding van de Stichting Natuur- en MilieuEducatie Etten-Leur. Het betreft een 150 stuks van de totaal ± 500 zogenaamde knotwilgen die elke drie jaar aan de beurt komen. Deze bomen sieren al honderden jaren het Nederlandse landschap. Vroeger werden de scheuten van deze bomen gebruikt om manden en matten te vlechten. De matten werden nog niet zo lang geleden nog gebruikt als fundament voor de aanleg van dijken.

Voor het behoud van ons landschap worden deze knotwilgen nog steeds graag gezien. De specifieke vorm, vaak aan het water of hangend over het water zorgt er ook voor dat met name vogels zich hier graag nestelen en in ophouden. Van de takken worden heden ten dagen geen manden of matten meer gemaakt. De bomen dienen nog wel onderhouden te worden door middel van het snoeien.

De wilg is een makkelijk groeiende boom. De gesnoeide takken kunnen met enige voorbereiding makkelijk geplant worden en met een beetje zorg snel uitgroeien tot een karakteristieke boom, mooi voor het landschap en goed voor ons milieu. Heeft u belangstelling voor deze takken? Zoek contact met info@mecettenleur.nl.

Binnen onze Stichting is al enkele jaren een groep vrijwilligers actief die zich inzet bij het onderhoud van ons natuurlandschap. In de winterperiode knot deze groep wilgen, in opdracht van de gemeente Etten-Leur, Staatsbosbeheer, agrariërs of andere grondbezitters. Afhankelijk van de temperatuur beginnen we in het najaar, zodra de sapstroom in de knotwilg tot stilstand is gekomen. En we gaan door tot 15 maart, zodat vogels ongestoord hun nest kunnen bouwen.

Wilt u vrijwilliger worden en één of twee ochtenden in de week actief in de buitenlucht bezig zijn? Er wordt gewerkt op de woensdag- en zaterdagochtend tot 15 maart én er wordt rekening met elkaar gehouden i.v.m. het coronavirus. Er wordt op ruim 1,5 meter van elkaar gewerkt. Voor informatie mail met info@mecettenleur.nl.

Vincent van Gogh vond de Leurseweg (of het Leursestraatje, nu o.a. de Stationsstraat en de Baai) prachtig. In oktober 1881 schreef hij zijn vriend Anthon van Rappard:

“Weet ge wat dezer dagen prachtig mooi is, de weg naar ’t station & naar de Leur met die oude knotwilgen, ge hebt er zelf een sepia van. Hoe mooi die boomen nu zijn kan ik U niet zeggen. Heb een stuk of 7 groote studies van enkele stammen gemaakt.”

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *