De werkgroep Landschapsbeheer heeft een mooie klus bijna afgerond

Op de voormalige vuilstort Bollendonk worden 20.000 zonnepanelen gelegd die samen goed zijn om 10 megawatt aan duurzame energie op te wekken, genoeg voor 2.600 huishoudens. Onderdeel van de vergunning om het Zonnepark Bollendonk te kunnen aanleggen is dat onderaan de stortlocatie nieuwe natuur wordt aangelegd. De werkgroep Landschapsbeheer heeft deze klus in opdracht gekregen en voert deze aan de hand van een door een ecologisch bureau gemaakt plan uit.

In deze voormalige maisakker van ±1,3 ha zijn zo’n 100 meter takkenrillen aangelegd en een vijftal marterhopen. Onderin die marterhopen zijn verblijfplaatsen aangelegd, met een hok. Dit hok is gedeeltelijk gevuld met stro en hooi, bovenop het hok wederom stro ter isolatie en het geheel is met grote tegels afgedekt zodat er geen regenwater in het hok terechtkomt. Het hok heeft twee ingangen die verbonden zijn tot buiten de marterhoop. Dit om een veilige, droge verblijfplaats te bieden voor de bunzing, steenmarter en wezel die het gebied bezoeken en/of er verblijven.

Behalve het aanleggen van deze verblijfplaatsen en beschutting in de vorm van de takkenrillen, zijn er 3.600 inheemse bomen en vooral struiken geplant. Rondom en door het gebied is een inheems bloem- en kruidenrijk gras ingezaaid dat zeer aantrekkelijk is voor insecten en vlinders. Klik op afbeelding voor groter beeld:

Tijdens de aanleg zagen we al bezoekers in de vorm van reeënsporen en die van de bunzing (zie foto), fazant, hazen, en vogels. Die laatste konden hun nieuwsgierigheid niet bedwingen tot het nacht was.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *