Laarzenpad Etten-Leur officieel geopend

‘Bij veel regen heb je wel laarzen nodig’

Eindelijk is het dan officieel geopend, het Laarzenpad in natuurgebied Kelsdonk/Zwermlaken. Het heeft even geduurd maar op 30 juni kon er dan toch geproost worden. Wethouder Jan van Hal scheurde, samen met boswachter Noortje Talens en Rabobank adviseur Paul Smits, het feestelijke papier van het informatiebord met route. Dat bord staat op het kruispunt Haansberg, Windgat en Bollendonkseweg bij de Vangkooi in Etten-Leur noord.

In zijn speech wist wethouder Jan van Hal heel wat anekdotes te vertellen uit het verleden. Het vroegere gebouwtje van het waterschap met vijf medewerkers, de ruilverkaveling en nu uiteindelijk de officiële opening van het nieuwe Laarzenpad. “Als ik straks wat meer tijd krijg, kan ik hiervan gaan genieten” zei hij.

vlnr: Noortje Talens, Staatsbosbeheer, Jan van Hal, wethouder, Paul Smits, Rabobank

MEC

Hans Wierema, gemeenteraadslid en begeesterd kartrekker namens de Stichting Milieu Educatief Centrum (MEC) vertelt over de ophef die ontstond toen Staatsbosbeheer twee jaar geleden besloot om het toenmalige Laarzenpad, dat in een gebied lag met een cultuurhistorische waarde en waarvan de inrichting weer in zijn oude staat moet worden hersteld, zonder overleg te sluiten. “Een heleboel organisaties waren het daar niet mee eens. We gingen in overleg.”

Het uiteindelijke resultaat is een samenwerking van de Gemeente Etten-Leur, Staatsbosbeheer, de ZLTO Etten-Leur, de stichting Natuur- en MilieuEducatie Etten- Leur, pachters en individuele inwoners van Etten-Leur, zoals op het informatiebord vermeld staat. Dat informatiebord is geschonken door de gemeente.

Prachtig

De ingang van het nieuwe Laarzenpad ligt aan het Windgat.

“Het is een wandelroute door natuurgebied met frikken, dat zijn kleine bosjes, en bij veel regen heb je wel laarzen nodig, dan is de grond drassig vooral bij de frikken” vertelt de boswachter van Staatsbosbeheer Noortje Talens.

“Het is hier prachtig, een wandelroute van ongeveer 4,5 kilometer die doorloopt tot aan de Leurse Haven. Je ziet hier veel reeën. We zijn blij met de samenwerking met het MEC. Staatsbosbeheer zorgt voor het maaien van de route door de weilanden maar zij zorgen voor het onderhoud van het Laarzenpad.”

Bruggen

De vrijwilligers van het MEC hebben het Laarzenpad ook aangelegd. En dat kost geld. Daarvoor hebben de broodnodige sponsors de Rabobank, de Stichting Adriaan van Bergen en de Lions De Vryeheydt Etten gezorgd, die 20.000 euro hebben bijgedragen want er moest niet alleen gehakt en gesnoeid worden, er moesten ook sloten overbrugd worden. In totaal zijn er vier overbruggingen gemaakt en een lange vlonder. “Die bruggen en vlonders zijn gemaakt van gerecycled plastic” zegt Wierema. “Dat vraagt weinig onderhoud en gaat minstens twintig jaar mee. Staatsbosbeheer was er eerst niet erg enthousiast over, zag liever houten bruggen, maar we hebben ze er uiteindelijk van overtuigd dat kunststof ook kan. De bruggetjes blijven eigendom van het MEC.”

Vrijwilligers

Adrie Vrolijk is een van de vrijwilligers die gehoor wilde geven aan de oproep om hulp van Wierema, voor de aanleg van het Laarzenpad.

“De route is uitgezet door het MEC. We hebben die onkruidvrij gemaakt, we hebben gesnoeid, routepaaltjes geplaatst en zorgen ervoor dat het Laarzenpad goed begaanbaar blijft. Twee jaar geleden zijn we ermee begonnen en op 15 juni 2016, na het broedseizoen, zijn de bruggetjes geplaatst. Ze waren loodzwaar, zijn met een tractor op de plaats van bestemming gebracht.”

Bron: STELLA MARIJNISSEN, De Etten-Leurse Bode,
5 juli 2017
Foto: Stella Marijnissen

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *