Verbod op gratis plastic tassen

In het hoofdstuk ‘De aarde’ vindt u websites, berichten, filmpjes van activiteiten elders op de aarde waarvan wij denken dat u die gezien of gelezen moet hebben. Ze zijn interessant of belangrijk en sluiten goed aan bij de doelstellingen van onze stichting. Daarom bevelen wij u deze berichten van harte aan.

Vanaf 1 januari 2016 zijn gratis plastic tasjes niet meer toegestaan. In sommige gevallen mogen levensmiddelen nog wel worden verpakt in dunne plastic tasjes. Namelijk als dit voedselverspilling tegengaat, of als er geen andere manier is het voedsel hygiënisch te verpakken.

Minder plastic afval
De Europese Unie heeft alle lidstaten verplicht het gebruik van plastic tassen te verminderen. Nederland voldoet met het verbod op gratis plastic tassen aan deze Europese verplichting. Het doel is zwerfvuil op straat en in zee tegen te gaan en verspilling van grondstoffen te voorkomen.
De Rijksoverheid wil ook het bewustzijn van consumenten vergroten. Het verbod op plastic tassen kan bijdragen aan duurzaam gedrag, bijvoorbeeld door hergebruik van een tas.

bagit

Bag It
Naar aanleiding van deze nieuwe wet bevelen wij u de film ‘Bag it’ aan. ‘Bag It: Is Your Life Too Plastic?’ is een Amerikaanse documentairefilm uit 2010. De film onderzoekt de effecten van het gebruik van plastic op het milieu op land en in zee en op de gezondheid van (zee)dieren en mensen en onderzoekt mogelijkheden het gebruik van plastic te verminderen. De documentaire werd op 13 juni 2014 uitgezonden door de VARA als afsluiting van de themaweek over plastic.

Bag It: Is Your Life Too Plastic?

plastic soup

Plastic Soup Foundation
Een organisatie in Nederland die zich inzet om mensen bewust te maken van één van de gevolgen van plastic afval is de Plastic Soup Foundation. Ook hun website bevelen wij u van harte aan.

Plastic Soup Foundation

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *