Het Laarzenpad is weer open!

Laarzenpad Kelsdonk verlegd en uitgebreid met hulp van de Stichting Natuur- en MilieuEducatie Etten-Leur.

Er kan er weer gewandeld worden in het natuurgebied Kelsdonk in het komende Paasweekend. Vrijwilligers van de Stichting Natuur- en MilieuEducatie Etten-Leur zijn de afgelopen weken druk bezig geweest om onder leiding van de eigenaar Staatsbosbeheer een nieuwe wandelroute aan te leggen. Kijk voor foto’s onderaan.

160312 laarzenpad 01

Op zaterdag 12 maart is tijdens NL Doet met zo’n 25 vrijwilligers gewerkt aan het heropenen van het Laarzenpad in dit unieke natuurgebied. Sinds 1300 is dit gebied wat perceelsstructuur betreft niet veranderd. Er is nu een nieuwe ‘brede’ route uitgezet die later uitgebreid gaat worden met extra lussen en ommetjes, binnen en buiten het gebied Kelsdonk/Zwermlaken.

Het geopende deel betreft een nieuwe route waarvoor nog geen bruggetjes nodig zijn. Wel heeft men nog steeds laarzen of goede wandelschoenen nodig in dit kwelwaterrijke gebied. De bruggetjes zullen na het broedseizoen, dat loopt van 15 maart tot 15 juni, aangelegd worden. Ze voeren de wandelaars dan door enkele dichtbegroeide frikken en zullen de belevingswaarde van het voormalige Laarzenpad evenaren en op onderdelen zelfs overstijgen. De start van de route ligt in het zandpad Kelsdonk, een zijpad van het Windgat. Auto’s en fietsen kunnen voorlopig geparkeerd worden aan het Windgat nabij de hoek van de Haansberg/Bollendonkseweg. Klik hier voor een kaartje. De ‘brede’ route wordt aangeduid met routepaaltjes. Na het aanleggen van de bruggetjes volgt de officiële opening.

De aanleg en het onderhoud van dit wandelpad zijn alleen mogelijk door de hulp van veel vrijwilligers en donateurs. Er zijn al financiële bijdragen ontvangen van de gemeente, Staatsbosbeheer, Rabobank West-Brabant Noord, ZLTO, NL Doet. En zo’n 40 particulieren hebben een kleine of een grote bijdrage gestort op de actierekening van de Stichting.
Er is nog zo’n € 5.200,- nodig om het totale wensenlijstje gerealiseerd te krijgen. Daarvoor loopt nog de crowdfundingsactie via de website Help mee om het Laarzenpad geopend te krijgen en heeft de Lionsclub Etten-Leur ‘De Vryeheydt Etten’ toegezegd de opbrengsten van hun jaarlijkse autowasactie op 9 juli te bestemmen aan dit mooie doel.

8 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *